Michel Nales
De Echte Bakker

Historie

Toen Michel Nales in 1995 de bakkerij en de winkel overnam, betekende dat voor zijn oom Freddy Nales het einde van zijn tijdperk als bakker.'Ik kon het niet meer. Kreeg klachten van het vele staan, en het was goed zo. Hij zegt het niet te missen, ‘maar,’ zegt ie er direct achter aan, 'Ik zol zo weer bakker worden.'Hij meent het oprecht. 'Ik liep 's morgens om half vier al te fluiten in de bakkerij.' Op de vraag of bakker zijn zwaar werk is, is ie duidelijk:'Zwoar wark is wark woar ie 'n hekel an hebt.' Ondanks dat hij stopte met zijn bakkerij viel hij niet in een gat en heeft hij genoeg om handen. Eén maal per jaar bak ik 50 kerststollen in mijn eigen bakkerijtje. Die geef ik dan weg aan mensen die me op de een of andere manier geholpen hebben. En ik bak nog wel eens brood als  demonstratie in een stenen oven in een hakkershuisje op een kampeerboerderij in Handel, een klein plaatsje bij Gemert. Onlangs nog voor 30 mensen. Dat heb ik ook nog een paar keer gedaan met wijlen Jan Groot Zevert laat hij op een foto zien.

Collega's
Hij vertelt honderduit over zijn tijd als bakker. het contact met collega's en de ene anekdote roept de ander op. 'In Groenlo en omgeving konden we als bakkers enorm goed met elkaar. We hielpen elkaar altijd bij ziektes en vakanties of wat dan ook. Maar je pikte nooit elkaars klanten af. Zo zei Gerard Wissink eens een keertje zonder stroom en belde hij me 's morgens al vroeg op of ik hem helpen kon. Ik zei ‘goed, geef maar door wat je hebben moet en het eerste brood kun je om 9 uur verwachten. Kwam ie vlak daarna met alle brood terug. Ik schrok me rot en was bang dat het brood misschien niet goed was Zegt Gerard Wissink: Het is wel goed, maar het moet nog wel bij jou gesneden worden, want ook voor snijden heb ik stroom nodig.'Nog steeds bestaat er een sterke vriendschappelijke band met zijn oud- collega's. 'Onlangs zijn we nog een midweek met elkaar weggeweest naar Zuid-Limburg. Dat is altijd ontzettend gezellig.'

Bakkerij Nales
Eén van de dingen waar Freddy zijn dagen mee vult is de geschiedenis van Bakkerij Nales op papier te zetten. 'Anders gaat het misschien verloren. Dat zou jammer zijn. Ik heb zo ontzettend veel verhalen gehoord van mijn opa, Gait Nales.' Hij heeft nog niet alles helemaal in beeld maar zoals het verhaal nu is zou Michel Nales al de 6e generatie zijn. 'Ik heb het in beeld vanaf 1867, toen mijn over-over-grootvader Gait Nales bakker was in Beltrum, waar hij vanuit Groenlo naar toe verhuisd was, omdat hij het vertikte de huishouding van zijn moeder en vader, die ook bakker was, te onderhouden, met name om de twee aankomende pastoors die in de kost waren en niets hoefden te doen.' Freddy lacht als hij liet vertelt.

In 1881 verhuisde hij weer naar Groenlo naar de plek waar de bakkerij nog steeds gevestigd is. Na Gait Nales kwam Frederik Nales (1904/1936), daarna wederom zijn zoon Gait Nales (1936/1965), waarna Freddy in 1965 de zaak overnam, waarin hij al werkzaam was. Het had niet veel gescheeld of hij was ooit op de zaak in Groenlo terecht gekomen. Freddy: 'lk had een geweldige baan als chef bij een bakkerij/chocolaterie in Amersfoort toen ik van mijn vader thuis moest komen omdat mijn broer Theo in dienst moest. Toen er later sprake was van de zaak overnemen door een van ons liet ik dat aan Theo, maar die zag dat niet zitten en heb ik het gedaan.' Hij kijkt met enorm veel plezier terug op een geweldige tijd.

Michel Nales, De Echte Bakker

Beltrumsestraat 19
7141 AJ Groenlo
0544462039
0544466486
maandag 07:30 - 17:30
dinsdag 07:30 - 17:30
woensdag 07:30 - 17:30
donderdag 07:30 - 17:30
vrijdag 07:00 - 17:30
zaterdag 07:00 - 16:00
zondag Gesloten