Index Background

Hoe kan je het beste brood bewaren?   

Brood kan het best worden bewaard in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Wie houdt van brood met een krokante korst, bewaart brood bij voorkeur in een papieren broodzak. Het is belangrijk dat de broodtrommel schoon en fris is, dus zonder kruimels en condens. Bewaar brood niet in de koelkast. Daar veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit. Brood dat u voor langere tijd wilt bewaren, kunt u het best invriezen.       

Hoe kun je brood het best ontdooien?   

Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezen te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kunt u ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Brood kan nog sneller worden ontdooid in de magnetron. Kies daarbij het laagste vermogen. Kies en voel na een halve minuut of het brood is ontdooid. De magnetron warmt brood vanuit de kern van het product vrij snel op. Sneetjes brood ontdooien in de broodrooster, is niet aan te raden. Boterhammen drogen dan uit en kleuren. Brood dat is ontdooid, kunt beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug.       

Hoe houd je belegd brood het best vers en fris?   

Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris. Bovendien combineren deze ingrediënten goed met hartige belegsoorten zoals kaas en vleeswaren. Een sandwich die wordt belegd met Hartig beleg en sla ziet er ook nog leuk uit als de boterhammen worden doorgesneden.        Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren. Dit in verband met kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen. Meer over het veilig bewaren van voedsel lees je op voedingscentrum.nl.       

Past brood in een zoutarm dieet?   

Brood past in een zoutarm dieet. In vrijwel alle producten komen van nature zouten voor. Daarnaast voegen levensmiddelenbedrijven en consumenten zelf nog zout toe aan voedingsmiddelen en gerechten. Met zoutarm wordt meestal bedoeld natriumarm of natriumbeperkt. Het kan per persoon verschillen hoe “streng” de zoutbeperking is. Vaak wordt er bij een zoutbeperking op advies van een arts of diëtist ook eerst een proefperiode ingesteld. In deze periode wordt gekeken of de zoutbeperking effect heeft. Niet iedereen reageert namelijk hetzelfde op een zoutbeperking. Als bij het goed volgen van zoutbeperking in de proefperiode blijft dat het geen (of onvoldoende) effect heeft op de bloeddruk, dan mag de patiënt de zoutbeperking vaak weer stoppen.   

Waar komt het woord 'brood' eigenlijk vandaan?   

Brood is een oeroud woord, dat in diverse talen opduikt, steeds met een iets andere klank. Er een kansje dat het woord verwant is aan het Griekse woord bruton. Dat is de naam van een gegiste drank uit gerst. Bruton zou ook de basis voor brouwen kunnen zijn, dat ook met graan en gist gebeurt, net zoals het rijzen van brood. Voor de herkomst van het woord boterham nog steeds geen verklaring gekomen.

Michel NalesMichel NalesDe Echte Bakker
© 2024 Michel Nales